Οδηγίες χρήσης
Η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και η ανακύκλωσή τους διέπεται από τις ίδιες βασικές αρχές, που ισχύουν και για την ανακύκλωση των υπολοίπων υλικών, με την απαραίτητη βέβαια προσαρμογή.
Στο σπίτι μας ή την επιχείρησή μας ξεκινάμε πάντα από την πρόληψη.
Σε ότι βέβαια αφορά τον καφέ κάδο και τα υπολείμματα κουζίνας, η πρώτη βασική μας ενέργεια είναι η αποφυγή της σπατάλης φαγητού. Μειώνουμε στο ελάχιστο την απόρριψη φαγητού κατάλληλου για κατανάλωση.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, η πατρίδα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση, παγκοσμίως, σε σπατάλη τροφίμων. Κατά μέσο όρο, κάθε κάτοικος πετάει 142 kg τροφίμων το χρόνο. Αυτό αποτελεί μία εξαιρετικά ενοχλητική συνήθεια, η οποία βρίσκεται στα όρια της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Έχει μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό, αλλά και περιβαλλοντολογικό κόστος για όλους μας.
Μία συνηθισμένη εικόνα στον αναπτυγμένο κόσμο είναι αυτή όπου κατάλληλα, προς κατανάλωση, τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια. Σε αντιδιαστολή με τις χώρες του μη αναπτυγμένου κόσμου και τις εικόνες ανθρώπων που υποφέρουν από ασιτία.
Σε επίπεδο νοικοκυριών, η αντιμετώπιση της σπατάλης απαιτεί αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των τροφίμων. Απλές πράξεις, όπως η επιλογή των << άσχημων>> δηλ. πιο αληθινών σε εμφάνιση λαχανικών στην κουζίνα μας, οι μελετημένες, στοχευμένες και προσεκτικές αγορές τροφίμων, η εξάντληση της ημερομηνίας λήξης τους, η μη αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων (σύνδρομο κατοχής), η κατάψυξη τροφίμων που έχουν περισσέψει, η μαγειρική με υλικά τα οποία έχουν ξεμείνει από προηγούμενη παρασκευή φαγητού, η δωρεά φαγητού εκεί που υπάρχει ανάγκη, η συνεννόηση με δημοτικούς ή άλλους κοινωνικούς φορείς για διάθεση περισσεύματος φαγητού κλπ, αποτελούν καλές πρακτικές για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Πρόληψη πριν την ανακύκλωση. Μείωση της σπατάλης φαγητού πριν τη συλλογή του υλικού για κομποστοποίηση.
Η αλλαγή στη διαχείριση τροφίμων αφορά, βέβαια, τόσο την βιομηχανία τροφίμων όσο και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις τροφίμων, όπως την εστίαση, τα σούπερ μάρκετ τις λαϊκές αγορές κλπ. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα πρόληψης κατά της σπατάλης τροφίμων.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η WWF, το κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση από αυτή τη σπατάλη ανέρχεται σε 143 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά περίπου 88 εκατομμύρια τόνους τροφής. Ακόμη, σημαντική ευθύνη για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έχει η εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζεται με τα τρόφιμα.
Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη της WWF:
1 στα 3 τρόφιμα πετιέται.
Το 30% των φρούτων και λαχανικών απορρίπτεται, λόγω εμφάνισης.
Καταλήγουν στα σκουπίδια, κάθε χρόνο, 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού.
Το 28% των αγροτικών περιοχών που καλλιεργούνται για παραγωγή φαγητού, απλά σπαταλιέται.
Το 10% της απόρριψης σχετίζεται με την ημερομηνία λήξης.
Ενημέρωση για την θέση των καφέ κάδων και των δρομολογίων των ειδικών απορριμματοφόρων.
Είναι πολύ πρακτικό να χρησιμοποιούμε ένα πολύ μικρό κάδο ξεχωριστό στην κουζίνα μας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά τα βιοαπόβλητά μας. Ο μέσος όρος συλλογής βιοαποβλήτων, για ένα νοικοκυριό την εβδομάδα είναι 4 κιλά. Η αποκομιδή με το καφέ απορριμματοφόρο γίνεται κατά μέσο όρο 2,5 φορές την εβδομάδα.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη ενόχληση ή αλλαγή στις συνήθειές μας, για την συλλογή των βιοαποβλήτων μας.
Πριν την τοποθέτηση των απορριμμάτων στον κάδο, αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίξουν.
Πρακτικές πληροφορίες για την κουζίνα μας.
Αφού ενεργήσαμε προς την κατεύθυνση της πρόληψης, το επόμενο βήμα είναι να ενημερωθούμε για το δίκτυο των καφέ κάδων, τους οποίους έχει τοποθετήσει ο Δήμος, καθώς και για το πρόγραμμα δρομολογίων του ειδικού καφέ απορριμματοφόρου.
Ο Δήμος, μέσω της ηλεκτρονικής του σελίδας, έχει ήδη αναρτήσει τα πρώτα σημεία που έχουν τοποθετηθεί καφέ κάδοι. Με συνεχόμενες ανανεώσεις των αναρτήσεων οι δημότες έχουν την δυνατότητα της ενημέρωσης. Με τον ίδιο τρόπο, θα πραγματοποιούνται οι ενημερώσεις και για τα δρομολόγια.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να γίνει χρήση του τετραψήφιου τηλεφώνου 1565 ή του 2109844057 (αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας).
Ο σχεδιασμός του Δήμου προβλέπει την σταδιακή τοποθέτηση δικτύου καφέ κάδων σε όλη την έκταση του. Έχει ήδη ξεκινήσει με την τοποθέτηση καφέ κάδων στους λεγόμενους μεγάλους παραγωγούς (σούπερ μάρκετ, φρουταγορές, λαϊκές αγορές). Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στα καταστήματα εστίασης, τα οποία συνολικά πλησιάζουν τα 500 σημεία. Τέλος, θα γίνει η τοποθέτηση των καφέ κάδων για χρήση απ’ όλους τους δημότες.
Πριν την τοποθέτηση των καφέ κάδων σε κάθε σημείο της πόλης, πραγματοποιείται ενημέρωση για τον χρόνο τοποθέτησης, τον τρόπο χρήσης και θα διανέμεται το κατάλληλο πληροφοριακό υλικό .
Πολύ σημαντική επισήμανση.
Τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα στον καφέ κάδο, χύδην ή σε χάρτινες σακούλες μαναβικής. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υλικών του καφέ κάδου και απαγορεύεται η χρήση τους. Επιτρέπεται η χρήση βιοδιασπώμενης σακούλας.
Προσοχή όμως, σε καμία περίπτωση οι σακούλες που μπαίνουν στον καφέ κάδο δεν πρέπει να είναι δεμένες.